De cv-ketel krijgt kuren. Wat doe je? De cv-ketel vervangen, dan kun je er zo weer 15 jaar tegenaan. Maar ja, we moeten van het gas. Wat is wijsheid? Lees meer!

In dit artikel lees je:

Waarom je cv-ketel vervangen?

Een cv-ketel heeft doorgaans een levensduur van 15 tot 20 jaar, waarna de efficiëntie vaak flink afneemt. Dit kan leiden tot een hoger gasverbruik en daarmee stijgende energiekosten, wat slecht nieuws is voor zowel je portemonnee als het milieu. Daarnaast komen storingen steeds vaker voor naarmate de ketel ouder wordt, wat kan leiden tot dure reparaties die op termijn minder rendabel zijn dan het vervangen van de ketel. Bovendien staan we voor een toekomst waarin de overheid ‘van het gas af’ wil. Oudere cv-ketels zullen daarom steeds minder goed passen binnen de veranderende regelgeving.

Door nu te kiezen voor een nieuwe energiezuinige ketel, of zelfs een hybride systeem, kun je niet alleen geld besparen, maar ook alvast inspelen op toekomstige eisen en bijdragen aan een duurzamere wereld. En tegelijk wat geld besparen. Maar wanneer is dat een goed idee, of wanneer kies je voor je cv-ketel vervangen?

Je cv-ketel vervangen: ja of nee

Of het een goed idee is om je cv-ketel te vervangen of een alternatief te overwegen, is persoonlijk. Heb je budget, dan is de overgang naar een warmtepomp geen slecht idee. Je huis is dan toekomstbestendig. Waarschijnlijk ook niet nadelig als je het nog eens verkoopt.

Dit zijn wat voor- en nadelen aan het vervangen van je cv-ketel:

Voordelen

  • Lagere vervangingskosten: Als je huidige systeem al is geïnstalleerd, is het vervangen van een cv-ketel vaak goedkoper dan overstappen naar een volledig nieuw systeem. De infrastructuur, zoals leidingen en radiatoren, hoeft niet aangepast te worden.
  • Lagere energiekosten: Nieuwe cv-ketels zijn efficiënter, wat je energierekening kan verlagen.
  • Betrouwbaarheid en veiligheid: Moderne ketels hebben verbeterde technologie, waardoor ze veiliger zijn en minder onderhoud nodig hebben.
  • Kleinere CO2-voetafdruk: Een efficiëntere ketel betekent minder uitstoot vergeleken met oudere modellen.

Nadelen

  • Afhankelijkheid van aardgas: Ook een nieuwe cv-ketel blijft gebruik maken van aardgas, wat minder toekomstgericht is.
  • Investering in verouderde technologie: Duurzamere alternatieven, zoals hybride warmtepompen, kunnen op lange termijn milieuvriendelijker en financieel voordeliger zijn.
  • Regelgeving: Door de overstap naar gasloze oplossingen in de toekomst is een nieuwe cv-ketel in feite een tijdelijke oplossing.
  • Subsidie mislopen: De overheid geeft tot 2030 nog subsidies op duurzamere verwarmingopties. Die heb je niet bij een cv-ketel vervangen. Vervang je nu je cv-ketel, dan is de subsidie er misschien niet meer tegen de tijd dat je wel op een andere warmtebron overstapt.

Alternatieven voor de cv-ketel: Wat zijn de opties?

Als je je cv-ketel wilt vervangen, is dit een goed moment om te kijken naar duurzamere verwarmingsopties. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar je op lange termijn ook kunnen helpen besparen op energiekosten. Hier zijn de belangrijkste opties:

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele cv-ketel met een elektrische warmtepomp. De warmtepomp verzorgt de verwarming voor de meeste dagen, terwijl de cv-ketel inspringt op koude dagen of voor warm water. Dit systeem is geschikt voor bestaande woningen en is een relatief betaalbare eerste stap richting verduurzaming.

Lees hier alles over de hybride cv-ketel.

Warmtepomp

Bij een volledig elektrische warmtepomp is geen gas meer nodig. Dit systeem gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen en werkt het best in goed geïsoleerde woningen. Hoewel de initiële kosten hoger zijn, biedt het op lange termijn de grootste milieuwinst.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Dit systeem kan worden gecombineerd met een warmtepomp of cv-ketel. Het is vooral aantrekkelijk als je al zonnepanelen hebt of overweegt deze te installeren.

Aansluiting op een warmtenet

Als er in jouw regio een warmtenet beschikbaar is, kun je overwegen om hierop aan te sluiten. Warmtenetten maken gebruik van restwarmte van bijvoorbeeld industrie of aardwarmte en zijn een toekomstbestendige oplossing zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Bij het kiezen van een alternatief is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie van je woning, je budget en mogelijke subsidies.

Cv-ketel vervangen in Rotterdam (of hybride warmtepomp installeren) – niet zelf doen

Een cv-ketel vervangen in Rotterdam, of het installeren van een (hybride) warmtepomp in Rotterdam, is een klus die je niet zelf kunt doen. Volgens de Nederlandse wetgeving mogen werkzaamheden aan gasinstallaties, zoals een cv-ketel, alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde installateur. Het doel van de wet is om de veiligheid te waarborgen en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Voor het installeren van een hybride warmtepomp gelden vergelijkbare eisen, omdat dit een technisch complexe installatie is die nauwkeurigheid vereist. Het inschakelen van een erkende vakman zorgt niet alleen voor een veilige en correcte installatie, maar kan ook nodig zijn om aanspraak te maken op subsidies.

KG Onderhoud is gecertificeerd en betrouwbaar. Kijk maar eens naar ons reviews. Bekijk hier onze favoriete merken, of maak direct een afspraak!