Tijd voor airco! Misschien overweeg je de installatie zelf te doen. Of juist een airco specialist uit Rotterdam in te huren. Maar waarom zou je dat doen? Hier zijn een paar GOEDE redenen. Spoiler alert: het moet ook, wettelijk gezien.

In dit artikel lees je:

Een airco specialist inhuren, in Rotterdam en omstreken

Er zitten een aantal voordelen aan het inhuren van een airco specialist. Buiten dat het natuurlijk straks in huis lekker toeven is, als het kwik weer stijgt (en daalt ook, trouwens).

  1. Ten eerste brengt een specialist jarenlange ervaring met zich mee. Wij hebben al heel wat airco’s geïnstalleerd. Dankzij deze ervaring weten we precies wat we doen. Dat zorgt voor een zorgvuldige airco-installatie, maar ook snelheid en efficiëntie.
  2. Ten tweede is de kwaliteit van het werk van een specialist vaak hoger dan wat je zelf zou kunnen bereiken. We kennen de ins en outs van verschillende airco modellen, weten hoe we problemen moeten oplossen die zich kunnen voordoen en hebben de juiste gereedschappen voor de klus.
  3. Misschien wel het belangrijkste punt om te overwegen, is dat je zelf je airco niet volledig MAG aansluiten. Een airco specialist is in het bezit van een F-gassen certificaat. Dit is een wettelijke vereiste voor het in gebruik nemen van een airco. Doe je het niet, dan kun je een boete krijgen. Ook kun je in de problemen komen als er iets gebeurt en het wordt verzekeringswerk. Bovendien zijn F-gassen ook niet goed voor je gezondheid, dus beter laat je het aan een expert over.

Het mag duidelijk zijn: KG Onderhoud werkt in Rotterdam en omgeving.

F-gassen, wat zijn dat?

F-gassen zijn bepaalde soorten gassen die in airco’s worden gebruikt. Ze worden in airconditioning- en koelsystemen gebruikt. Deze gassen zorgen voor het transport van de warmte binnen het systeem.

Het werkt zo:

  • Verdamping. Als de airco wordt ingeschakeld, begint het koelmiddel (de F-gassen) te verdampen bij lage temperaturen in de verdamper van de airco. Dit gebeurt omdat de warmte uit de lucht in de kamer wordt opgenomen door het koelmiddel.
  • Compressie. De damp van het koelmiddel wordt vervolgens naar de compressor van de airco geleid. De compressor zorgt ervoor dat de druk van de damp stijgt, wat ook de temperatuur van de damp verhoogt.
  • Condensatie. Deze hete damp wordt dan naar de condensor geleid, waar de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Hierbij condenseert de damp weer tot een vloeistof.
  • Expansie. De vloeistof gaat vervolgens door een expansieventiel, waar het weer verandert in een koud gas met lage druk. Dit gas gaat terug naar de verdamper en het proces begint opnieuw.

Deze F-gassen bevatten fluor, dat schadelijk is voor het milieu als het daarin terechtkomt. Het is belangrijk dat ze goed worden gehanteerd. Daarom is het wettelijk verplicht dat iedereen die met deze gassen werkt, een F-gassen certificaat heeft. Dit certificaat toont aan dat de persoon de nodige opleiding heeft gevolgd en weet hoe hij of zij veilig met deze gassen moet omgaan.

Kun je zelf een airco installeren?

Dat betekent inderdaad dat je zelf niet de airco (of airco’s, als je er meteen meerdere inzet) kunt installeren. Maar je kunt wel het voorwerk doen.

Je kunt de steunen vast ophangen, en de airco-unit zelf. Je kunt bijna alle verbindingen al zelf aanleggen. Pas wanneer er koelvloeistof bij komt kijken, is de gecertificeerde installateur nodig.
Door het voorwerk zelf te doen, bespaar je kosten. De specialist is dan zo klaar.

Ben je handig? Dan is dat zeker een goede optie. En anders doen we alles voor je, van a tot z.

Maak daarvoor direct een afspraak!

Je airco specialist uit Rotterdam doet ook onderhoud

Ook aan een airco moet je af en toe onderhoud verrichten. Ook hier kun je een deel zelf doen. De buitenkant kun je zelf netjes houden. De binnenkant deels ook, maar als het gaat om de koelvloeistof (weer die F-gassen), dan heb je daar een gecertificeerde airco monteur voor nodig. Overigens draait een ‘schone’ airco vaak efficiënter en dus voordeliger. De kosten voor onderhoud verdien je eigenlijk terug aan een lagere energierekening.