erkende cv-monteur karel gerlag

Cv-monteurs en airco installateurs hebben een aantal diploma’s nodig om hun werk te mogen doen. Dat is wettelijk zo geregeld. Ook bij KG Onderhoud hebben we die certificaten: CO en STEK. Wij zijn een erkende cv-monteur en installateur en ook F-gassen gecertificeerd. Doe certificaten zijn er voor de veiligheid. Wat betekent het precies?

CO-certificatie is voor jouw veiligheid

CO staat voor koolmonoxide. Heb je vast al eens van gehoord. CO in je huis wil je vermijden.

 

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, olie en kolen. Omdat het geen kleur of geur heeft, merk je het alleen op met speciale apparatuur. Dat maakt koolmonoxide gevaarlijk. 

Je hebt vast wel gehoord van koolmonoxidevergiftiging. Het geeft symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en leidt in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

 

CO-certificatie is belangrijk, want cv-ketels werken op basis van de verbranding van gas.

 

CO-certificatie – dit is het

CO-certificatie is wettelijk verplicht in Nederland sinds april 2023 voor erkende cv-monteurs. 

 

Een CO-certificatie is een bewijs dat een monteur getraind is in het veilig werken met verbrandingsapparatuur en weet hoe hij of zij koolmonoxidelekkages voorkomt en opspoort. Het geldt voor iedereen die werkt met installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels, geisers, boilers, gashaarden en gaskachels.

 

Monteurs moeten periodiek herhalingscursussen volgen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Je haalt dus de certificering, maar moeten ieder jaar weer op training. Dat is om veilige installaties te onderhouden en om jezelf erkende cv-monteur te mogen blijven noemen.

 

Wat moet een monteur doen om zich te certificeren?

Om CO gecertificeerd te worden, moet een monteur de volgende stappen doorlopen:

 

  • Opleiding. De monteur volgt een erkende opleiding waarin hij of zij leert over de werking van verbrandingsapparatuur, de risico’s van koolmonoxide en de methoden om koolmonoxidelekkages te voorkomen en op te sporen.

 

  • Examen afleggen. Na de opleiding moet de monteur slagen voor een examen dat aantoont dat hij of zij de benodigde kennis en vaardigheden bezit om veilig met verbrandingsapparatuur te werken.

 

  • Periodieke hercertificering. Om de CO-certificatie geldig te houden, moet de erkende cv-monteur regelmatig herhalingscursussen volgen en opnieuw slagen voor bijbehorende examens. Dit zorgt ervoor dat de monteur op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en veiligheidsvoorschriften.

 

Wil je weten wat een (erkende) vloerverwarming monteur doet? Lees het hier.

STEK vooral voor koudetechniek: airco’s en warmtepomp

STEK staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Dit is een organisatie die zich richt op het bevorderen van veilige en milieuvriendelijke installaties van koel- en klimaatsystemen. Minder uitstoot. Hoewel STEK in eerste instantie gericht is op koudetechniek, is het ook relevant voor verwarmingssystemen.

 

STEK certificaat

Een monteur die aan airco’s en andere koelinstallaties sleutelt, heeft wettelijk een F-gassen certificaat nodig. STEK is daar één van. 

 

F-gassen zijn synthetische gassen die vaak worden gebruikt als koelmiddel in airconditioningsystemen, koeltoepassingen en warmtepompen. Deze F-gassen hebben een hoog aardopwarmingspotentieel (GWP), wat betekent dat ze een grote bijdrage leveren aan klimaatverandering.

 

Bovendien geeft het een goed signaal af. STEK is namelijk breder dan alleen een F-gassen certificering. Het geeft aan dat een bedrijf kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid serieus neemt.

 

Wat moet een monteur doen om een F-gassen certificaat te verkrijgen?

Eigenlijk vrijwel hetzelfde als de CO-certificering. Een cursus volgen en die periodiek herhalen. De inhoud is wel anders dan die van CO, natuurlijk.

 

Dit zijn de stappen voor een STEK certificaat.

  • Opleiding. De monteur volgt een erkende opleiding waarin hij of zij leert over de werking van F-gassen, veiligheidsnormen en duurzaamheid.

 

  • Examen doen (en halen)

 

  • Periodieke hercertificering.: Om de certificering geldig te houden, moet de monteur regelmatig herhalingscursussen volgen en slagen voor hercertificeringsexamens.

 

Een STEK-gecertificeerde monteur heeft een F-gassen certificaat en ging nog verder. Deskundige handen dus!

Maak direct online een afspraak voor jouw dubbel erkende cv-monteur!