pompschakelaar in vloerverwarming

Vloerverwarming is een populaire keuze voor het verwarmen van woningen. Een belangrijk onderdeel is de pompschakelaar in vloerverwarming. Dit apparaat zorgt ervoor dat de pomp van de vloerverwarming automatisch in- en uitschakelt op basis van de temperatuur van de aanvoerleiding. Dat leidt tot energiebesparing én een langere levensduur van de pomp.

 

Bij oudere vloerverwarmingssystemen met zwarte tyleen slangen, die vooral in de jaren ’80 en ’90 werden gebruikt, is het gebruik van een pompschakelaar juist NIET aan te raden. Waarom dat is, lees je hier. 

 

Wat is een pompschakelaar in vloerverwarming?

Een pompschakelaar is een onderdeel dat je vaak tegenkomt in vloerverwarmingssystemen. Deze schakelaar regelt het aan en uitspringen van de pomp van de vloerverwarming. Dit werkt op basis van de temperatuur van de aanvoerleiding. Dit betekent dat de pomp alleen werkt wanneer dat nodig is. Je kunt je voorstellen dat dit flink energie bespaart. Het zorgt er ook voor dat de pomp zelf langer meegaat. Goed voor je vloerverwarming, dus!

 

Dat werkt zo.

 

Wanneer de cv-ketel het water verwarmt en de temperatuur van de aanvoerleiding een bepaalde waarde bereikt (meestal rond de 31°C), schakelt de pompschakelaar de vloerverwarmingspomp in. Dit zorgt ervoor dat het water dat door de vloerverwarmingsbuizen stroomt en de vloer verwarmt daadwerkelijk warm is. Zodra de kamer op temperatuur is en de cv-ketel stopt met het verwarmen van het water, koelt de aanvoerleiding af. De pompschakelaar detecteert deze temperatuurdaling en schakelt de pomp uit, waardoor energie wordt bespaard.

 

Het gebruik van een pompschakelaar

Er zijn ook vloerverwarmingssystemen zonder pompschakelaar. Een voorbeeld hiervan is een systeem met een gesloten verdeler, waarbij de verdeler zonder ingebouwde pomp werkt. Dit type systeem kan nog steeds efficiënt zijn, afhankelijk van de specifieke installatie en de behoeften van de ruimte.

 

Daarnaast zijn er ook elektrische infrarood vloerverwarmingssystemen die geen gebruik maken van water of pompen. Deze systemen werken door middel van infraroodstraling om de vloer en de ruimte te verwarmen.

 

Maar, een pompschakelaar heeft voordelen, bij een modern vloerverwarmingsysteem:

  • Energiebesparing. Omdat de pomp alleen werkt wanneer dat nodig is, wordt er minder energie verbruikt. Dit geeft lagere energiekosten. Een groot voordeel!
  • Langere levensduur van de pomp. Door de pomp alleen te laten werken wanneer dat nodig is, is er minder slijtage. Dit verlengt de levensduur van de pomp en vermindert de kans op storingen.
  • Efficiëntere verwarming. De pompschakelaar zorgt ervoor dat de vloerverwarming efficiënter werkt, wat resulteert in een gelijkmatigere en comfortabelere verwarming van de ruimte.

 

Pompschakelaar bij vloerverwarming met zwarte tyleen slangen: liever niet

Veel vloerverwarmingssystemen met zwarte tyleen slangen zijn oorspronkelijk zonder pompschakelaar geïnstalleerd. In die tijd was het gebruik van een pompschakelaar niet gebruikelijk.

 

Maar dat is maar goed ook.

 

Een pompschakelaar is in een vloerverwarming met zwarte tyleen slangen namelijk niet aan te raden.

 

De zwarte tyleen slangen zijn niet diffusiedicht. Zuurstof komt binnen, wat erosie veroorzaakt. Daarom wil je juist altijd dat het water circuleert.

 

Een pompschakelaar legt dit stil. De vervuilde deeltjes die dan in het systeem rondzweven, krijgen de kans om aan te koeken. Een verstopping ontstaat veel sneller. Door het water in het systeem in beweging te houden, gebeurt dit minder snel.

 

Daarnaast werkt een energiezuinige pomp (A-label) op gelijkspanning. Hierdoor vormt het in feite een magnetisch veld. De vuildeeltjes die ontstaan door erosie in de tyleen buizen worden hierdoor aangetrokken. Ook hierdoor ontstaat sneller verstopping.

 

Wat kun je wel doen om tyleen slangen niet te laten verstoppen

Een pompschakelaar in een ‘oude’ vloerverwarming kan júist verstopping geven, doordat:

  • Het water niet doorlopend in beweging is. Het heeft meer tijd om op te hopen.
  • De schakelaar vuil aantrekt.

Wat kun je wel doen?

 

  1. Spoelen is de basis van een goed werkend systeem
    Bij KG Onderhoud hebben we een uniek spoelsysteem ontwikkeld dat speciaal is ontworpen voor vloerverwarmingssystemen met zwarte tyleen slangen.Ons spoelsysteem maakt gebruik van speciale reinigingsmachines die water, reinigingsmiddelen en lucht onder hoge druk door de leidingen laten stromen. Dit proces verwijdert alle vervuiling, zoals kalkaanslag en slib, waardoor de doorstroming van het verwarmingswater weer optimaal werkt. Na het spoelen zijn de slangen weer schoon en werkt het systeem weer optimaal. Dit is de beste oplossing voor je tyleen vloerverwarming.
  2. Een magneetfilter in je zwarte tyleen slangen vloerverwarming
    Die trekt de geoxideerde deeltjes aan, waardoor ze geen verstopping geven.
  3. Een composiet gescheiden verdeler
    Die zorgt ervoor dat het vloerverwarmingsysteem gescheiden is van bijvoorbeeld het warmwater systeem. Zo vindt geen kruisbesmetting plaats.

 

Een combinatie van deze drie is uiteraard de beste oplossing. Dat is af en toe ook echt nodig om je vloerverwarming goed te houden.

 

Waterzijdig inregelen voor meer efficiëntie in je vloerverwarming

Waterzijdig inregelen is een belangrijk proces voor het optimaliseren van vloerverwarmingssystemen, inclusief die met zwarte tyleen slangen. Het houdt in dat de doorstroming van het verwarmingswater door het systeem wordt gebalanceerd, zodat elke vloerverwarmingsgroep precies de juiste hoeveelheid warm water krijgt. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte. Je hebt geen last van koude (of juist hele warme) plekken. 

Bij systemen met zwarte tyleen slangen zagen we al dat zuurstof het systeem kan binnenkomen en corrosie en verstoppingen veroorzaakt. Door het systeem goed in te regelen, wordt de doorstroming geoptimaliseerd.

Ook bij andere vloerverwarmingssystemen, zoals die met moderne kunststofbuizen, biedt waterzijdig inregelen voordelen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat bepaalde delen van het systeem overbelast raken. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Heb je problemen met je pompschakelaar of wil je je zwarte tyleen vloerverwarmingssysteem laten doorspoelen?

Maak dan direct online een afspraak!