
Lekker warme voeten én een warm huis. In Nederland hebben veel woningen al vloerverwarming om er behaaglijk bij te zitten. Soms in combinatie met radiatoren (bijvoorbeeld op de bovenverdieping). Ideaal, áls het goed werkt. Helaas is dat niet altijd het geval. Dan is een vloerverwarming reparatie nodig. Zeker bij vloerverwarming met zwarte (tyleen) slangen. Lees er alles over.
Zo werkt vloerverwarming
Vloerverwarming werkt met buizen die onder de vloer liggen, die warmte afgeven. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmte in huis. Maar omdat het systeem onder de vloer ligt, kan het lastig zijn om problemen op te merken en op te lossen.
Zo’n vloerverwarmingssysteem bestaat niet alleen uit buizen. Andere onderdelen zoals de verwarmingsbuizen, een pomp, een verdeler en een thermostaat horen er ook bij. En vergeet de CV ketel of warmtepomp niet. Al deze onderdelen werken samen om je huis efficiënt te verwarmen. Als één onderdeel niet goed werkt, kan dit invloed hebben op het hele systeem. Bijvoorbeeld, als er lucht in de buizen zit, kan dit de doorstroming van het water belemmeren en de warmteverdeling verstoren.
Welke vloerverwarming heb je?
We gaan zo in op de problemen en reparatie van vloerverwarming. Het is daarbij handig om te weten dat er in feite twee soorten vloerverwarmingssystemen gangbaar zijn in Nederland:
- Vloerverwarming met zwarte tyleen slangen
- Buizen in plaats van zwarte slangen.
Zwarte tyleen slangen vloerverwarming werd veel gebruikt in de jaren ’80 en ’90. Deze slangen zijn gemaakt van polyethyleen (PE) en staan bekend om hun flexibiliteit en duurzaamheid. Het nadeel is dat ze niet diffusiedicht zijn: ze laten zuurstof door. Dit vergroot de kans op verstoppingen enorm.
Moderne vloerverwarmingssystemen maken wel gebruik van diffusiedichte buizen, zoals PEX (cross-linked polyethyleen) of meerlaagse buizen met een aluminium kern. Deze materialen voorkomen dat zuurstof het systeem binnendringt. Hiermee verminderen ze het risico op corrosie en verstoppingen.
Om te bepalen welk type vloerverwarming je hebt, kun je kijken naar de installatiedatum van je systeem. Als je vloerverwarming is geïnstalleerd in de jaren ’80 of ’90, is de kans groot dat je zwarte tyleen slangen hebt. Niet veel verwarmingsinstallateurs kunnen deze (goed) repareren. Wij zijn specialist op het gebied van reparatie aan vloerverwarming met zwarte slangen.
Vloerverwarming reparatie: 5 veel voorkomende problemen
Vloerverwarming zorgt voor warme voeten en een behaaglijk huis. Áls het goed werkt. Want soms komt er een kleine kink in de kabel (figuurlijk). Dit zijn enkele veelvoorkomende problemen:
- Lucht in het systeem
Luchtbellen in het vloerverwarmingssysteem kunnen de doorstroming van het water belemmeren, wat leidt tot een ongelijke warmteverdeling. Dit geeft koude plekken op de vloer en een borrelend geluid wanneer de verwarming aan staat.
Het ontluchten van het systeem lost vaak al veel op. Dit kan gedaan worden door de ontluchtingsventielen op de verdeler te openen en de lucht eruit te laten. Dit moet regelmatig gebeuren. - Verstoppingen
Verstoppingen kunnen ontstaan door ophoping van vuil, kalk of andere troep in de leidingen. Dit vertraagt de waterstroom en vermindert daarmee de efficiëntie van de verwarming.
Het doorspoelen van het systeem met een speciale reinigingsvloeistof kan helpen om deze ophopingen te verwijderen. - Lekkages
Lekkages in de buizen kunnen ontstaan door slijtage, beschadiging of onjuiste installatie. Dit kan leiden tot waterverlies.
Het is belangrijk om lekkages snel te ontdekken en te repareren. Bijvoorbeeld door regelmatig de druk van het systeem te controleren en visuele inspecties uit te voeren. Schakel zo snel mogelijk een professional in als je lekkage vermoedt. - Onvoldoende isolatie
Onvoldoende isolatie kan leiden tot warmteverlies naar de onderliggende vloer of de grond. Hierdoor neemt de efficiëntie van het systeem af en is meer energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken.
Zorg voor goede isolatie onder de vloerverwarming. Dit kan gedaan worden met materialen zoals geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of polyurethaanschuim (PUR). Goede isolatie helpt om de warmte effectief te absorberen en de energiekosten te verlagen. - Kalkaanslag en sedimentophoping
Water bevat van nature mineralen die zich kunnen afzetten als kalkaanslag in de leidingen. Dit vertraagt de waterstroom vertragen en zorgt voor een onregelmatige warmteverdeling.
Regelmatig doorspoelen van het verwarmingssysteem met een ontkalkingsmiddel helpt om deze afzettingen te verwijderen.
Reparatie van zwarte slangen vloerverwarming
Zwarte tyleen slangen vloerverwarming heeft specifieke problemen die regelmatig onderhoud en reparatie vereisen. Een veelvoorkomend probleem is dat deze slangen niet diffusiedicht zijn, waardoor zuurstof in het systeem binnendringt. Dit leidt tot corrosie (roest) van metalen onderdelen. Ook de mineralen in het water kunnen corroderen, waardoor ze samenklonteren. Dit vormt sludge (een soort drab) in de leidingen. Deze ophopingen veroorzaken op de duur verstoppingen. Je merkt dit doordat de warmte niet goed verdeeld is, sommige plekken blijven koud. Ook is de energierekening waarschijnlijk hoger.
Dit soort verstoppingen kom je bij vloerverwarmingen met tyleen buizen veel vaker tegen. Daar komt immers zuurstof in, wat bij de ‘modernere’ installaties niet het geval is. Daarom moet je deze vloerverwarmingen ook vaker spoelen. Wij hebben hier een machine voor ontwikkelt. Hiermee halen we zo een flinke hoeveelheid sludge uit het systeem, soms wel een pul vol.
Lees meer over mijn totaalpakket of bereken hier de inspectiekosten.