Vroeger, toen stonden de ijsbloemen aan de binnenkant van de ramen. Nu is dat gelukkig (in de meeste huizen) niet meer zo, maar een CV storing kan overal gebeuren. Heb je al eens last gehad van een CV-ketel die niet werkte zoals het hoort? Of vervelende geluiden die je zorgen baren? In deze blog bespreken we de meest voorkomende problemen en storingen. Zo weet je waar je mee te maken hebt en of je het zelf op kunt lossen.

Deze CV storingen zie je vaak

Goed onderhoud aan je CV voorkomt een hoop ellende. Lees welke storingen het meest voorkomen en wat je zelf kunt doen.

Radiatoren blijven gedeeltelijk koud

Een van de oorzaken kan zijn verstopping van de radiatoren door vervuiling, bijvoorbeeld door stof, roest of andere verontreinigingen. Hierdoor wordt de waterstroom in de verwarming belemmerd en komt er minder warmte de radiator uit. De CV spoelen is dan de oplossing. Een andere oorzaak van gedeeltelijk koude radiatoren kan zijn dat de waterstroom in de verwarming niet vrij is. Hierdoor wordt er te weinig warm water naar de radiatoren gestuurd en blijven ze niet volledig verwarmd. Dit kan worden veroorzaakt door lekkages, verstoppingen of andere problemen in het verwarmingssysteem.

Thermostaat reageert niet

Als je thermostaat niet reageert terwijl de instellingen goed staan, dan betekent dit dat er iets mis is met de verbinding tussen de thermostaat en de cv-ketel of dat de thermostaat zelf defect is. Een defecte thermostaat kan bijvoorbeeld geen juiste temperaturen meer aangeven, waardoor de verwarming niet goed werkt. Als de verbinding verbroken is, dan geeft de thermostaat geen bevelen aan de cv-ketel, waardoor de verwarming niet werkt.

Geen verwarming, maar wel warm water

Als je cv-ketel warm water levert, maar geen verwarming, dan kan dit wijzen op een probleem met de verwarmingseenheid. Dat kan betekenen dat er iets mis is met de verwarmingseenheid of de regeling ervan. Misschien is er bijvoorbeeld een storing in de verwarmingseenheid of moet de CV opnieuw worden ingeregeld. Een monteur kan eerst de diagnose stellen, om de juiste oplossing te zoeken.

Een te lage waterdruk

Een te lage waterdruk kan vele problemen veroorzaken, zoals gedeeltelijk koude radiatoren, een thermostaat die niet goed reageert, of geen warm water uit de kraan. Dit probleem kan worden opgelost door de waterdruk te verhogen, of door de oorzaak van de te lage waterdruk op te sporen en te verhelpen. Die oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Lekkage in het leidingsysteem
 • Storing in de waterpomp
 • Verstopping van de leidingen

Raar geluid in de cv-ketel

Als je een raar geluid hoort uit je cv-ketel, is het belangrijk om hier direct aandacht aan te besteden. Het kan wijzen op problemen met de verbranding of problemen met de waterdruk. Piepen of fluiten van je cv-ketel is meestal het gevolg van kokend water in de installatie. Dit gebeurt omdat het water niet vrij kan stromen en daardoor opwarmt tot het aan de kook raakt. De oorzaak hiervan is vaak een verstopping in de warmtewisselaar.

Koolmonoxide lek

Koolmonoxide is een giftige stof die geen geur, kleur of smaak heeft. Het is erg gevaarlijk Er zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat er een koolmonoxide-lek is bij je cv-ketel:

 • Je koolstofmonoxide detector gaat af
 • Je hebt last van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen
 • Een zwakke, doffe brander
 • Roestvorming rond de verbrandingskamer

Het koolmonoxide-lek bij een CV-ketel ontstaat meestal wanneer de verbranding niet goed verloopt. Dit kan door een verstopping in de verbrandingskamer of door een gebrek aan zuurstof gebeuren. Als je vermoedt dat je cv-ketel een koolmonoxide lek vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk hulp in te schakelen en je woning te verlaten.

Geen verwarming en geen warm water

Als je helemaal geen verwarming of warm water hebt, dan kan dit betekenen dat er een groter probleem is met de cv-ketel. Er zijn veel mogelijke oorzaken, zoals problemen met de brandstof- of stroomvoorziening, of op een storing in de cv-ketel zelf. Doordat dit probleem veel mogelijke oorzaken heeft, kan een erkende installateur het beste een diagnose stellen.

Verwarming doet het wel, maar de vloerverwarming niet goed

Als de verwarming in huis wel werkt, maar de vloerverwarming niet goed, dan kan dit betekenen dat er een probleem is met de inregeling van de vloerverwarming. Er zijn andere mogelijke oorzaken:

 • Te weinig waterdruk
 • Leidingen verstopt (spoelen is de oplossing)
 • Defecte regelaar
 • Probleem met verdeler

De oorzaken van slechte functionerende vloerverwarming zijn afhankelijk van de specifieke installatie en het type vloerverwarming.

Wat kan ik zelf doen bij een CV storing?

Zelf een CV storing oplossen is meestal niet aan te raden. Het is beter om een professionele installateur in te schakelen. Er zijn veel complexe componenten in een verwarmingssysteem en het oplossen van problemen vereist specifieke kennis en vaardigheden.

Je kunt wel zelf kijken of je echt met een storing te maken hebt:

 • Controleer of de cv-ketel stroom heeft. Zet de stekker in het stopcontact en zorg dat de stroomvoorziening in huis werkt.
 • Check de waterdruk. Het is belangrijk dat de waterdruk tussen 1 en 2 bar is.
 • Ga na of de gaskraan open is. Check ook het gasfornuis in de woning.
 • Controleer of de kamerthermostaat werkt en of hij op een juiste temperatuur staat ingesteld.
 • Zorg dat de verwarmingsradiatoren voldoende open staan.

Met deze stappen kun je wat eenvoudige uitval misschien al zelf oplossen. Maar let op: sommige storingen kunnen gevaarlijk zijn om op te lossen. Het is verstandig om een professional in te schakelen.