Een airconditioning en een warmtepomp werken eigenlijk op dezelfde manier: met een vloeistof warmen of koelen ze de lucht in de omgeving. Hoe zit dat, wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen een airco en warmtepomp.
De techniek van een airco en een warmtepomp
Een airconditioning werkt door warmte uit een ruimte te halen en deze om te zetten in koude lucht. Dit werkt op basis van een speciale vloeistof, die verdampt en warmte absorbeert. Deze vloeistof, een koelmiddel, verandert in een gas tijdens dit verdampingsproces en neemt de warmte van de binnenlucht op. De warme lucht wordt vervolgens afgevoerd naar buiten. Terwijl dat gebeurt, blaast een ventilator in de airco de gekoelde lucht gelijkmatig in de ruimte.
Een warmtepomp werkt op een vergelijkbare manier als een airconditioning. Meestal wordt een warmtepomp gebruikt om te verwarmen, maar je kunt er ook mee koelen. Net zoals je met een airco ook kunt verwarmen, trouwens.
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Net als bij een airconditioning gebruikt een warmtepomp een speciale vloeistof, een koelmiddel, die warmte opneemt. Deze vloeistof verdampt en neemt de warmte op uit de omgeving. In plaats van naar buiten af te voeren, wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem dat met de warmtepomp is verbonden. Zo kun je je hele woning verwarmen.
Omdat zowel een warmtepomp als een airco werken met een koelvloeistof, is het wettelijk verplicht om ze in gebruik te laten nemen door een gecertificeerde installateur. Die heeft hiervoor een f-gassen certificering nodig. Die hebben we, bij KG.
De overeenkomsten tussen warmtepompen en airco’s
Het zijn heel verschillende apparaten, maar toch hebben de warmtepomp en de airco best wat overeenkomsten.
- Techniek: Zowel airconditioning als warmtepompen werken op basis van een vergelijkbaar principe, waarbij een speciale vloeistof (vaak een koelmiddel) wordt gebruikt om warmte te absorberen en te verplaatsen. Beide systemen kunnen zowel verwarmen als koelen.
- Kostenbesparing: De kosten voor de installatie van zowel airconditioning als warmtepompen variëren, maar beide systemen kunnen op de lange termijn kostenbesparingen opleveren. Je gebruikt minder energie, vooral gas.
- Gasverbruik: Zowel airconditioning als warmtepompen verminderen het gasverbruik. Warmtepompen gebruiken geen gas en kunnen daarom bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Airconditioning kan ook helpen bij het besparen van gas door het huis te verwarmen op elektriciteit.
- Duurzaamheid: Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals de warmte uit de lucht of de grond, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Airconditioning kan ook bijdragen aan duurzaamheid door het verminderen van het energieverbruik en het verbeteren van de energie-efficiëntie.
- Comfort: Zowel airconditioning als warmtepompen zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Ze kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een aangename temperatuur in je woning.
Het verschil tussen airco en warmtepomp
Natuurlijk zijn er ook flinke verschillen tussen airco’s en warmtepompen.
- Doel: Het grootste verschil tussen een warmtepomp en een airco is waarvoor ze eigenlijk gemaakt zijn. Een warmtepomp is voornamelijk ontworpen om het huis te verwarmen, terwijl airco’s voornamelijk bedoeld zijn om tijdens zomerse dagen voor verkoeling te zorgen. Ze kunnen allebei wel gebruikt worden om te warmen en te koelen. Door te verwarmen met een airco zou je zelfs geld kunnen besparen.
- Verwarmings- en koelcapaciteit: Een warmtepomp kan de hele woning verwarmen of verkoelen, terwijl een airco voor één ruimte werkt. Als je met een airco meerdere ruimtes wilt verkoelen of verwarmen, heb je voor iedere kamer een binnenunit nodig. Je kunt dan wel een centrale buitenunit installeren. Met een warmtepomp kun je ook de warmwaterlevering in je huis regelen (met een speciale combiwarmtepomp of met behulp van een boiler).
- Installatie en onderhoud: De installatie van een warmtepomp is meestal complexer (en duurder) dan die van een airconditioning. Dat komt doordat een warmtepomp op het bestaande ‘afgiftesysteem’ moet worden aangesloten, zoals de leidingen, de radiator en de buizen van de (vloer)verwarming. Dit is dan wel een systeem voor de hele woning, dat lang meegaat. Een airco wordt meestal aan de muur gehangen en blaast rechtstreeks koele of warme lucht in de kamer. Iets eenvoudiger.
Hybride warmtepomp
Je kunt in veel gevallen ook een warmtepomp installeren als aanvulling op je cv: een hybride warmtepomp. Zeker als je cv nog goed is, kan dit een mooie duurzame oplossing zijn. De warmtepomp zorgt grotendeels voor de verwarming, de cv springt bij als het heel koud is.
Een airco of warmtepomp: welke kies je
Een warmtepomp is duurzaam. Omdat Nederland van het gas af moet, zullen warmtepompen langzaamaan de norm worden. Het is vooral interessant als je woning goed geïsoleerd is en je een vorm van lage temperatuur verwarming hebt, zoals vloerverwarming. Een warmtepomp bespaart energie (tot wel 75%) en dus kosten. Bovendien vermindert het gebruik van een warmtepomp de CO2-uitstoot. Goed voor onze wereld.
Airco’s worden ook steeds populairder, omdat de zomers steeds warmer worden. Ook werken we vaker (af en toe) thuis en dan is een fijn binnenklimaat wel zo prettig.
Een airco is vooral handig als je niet per se het hele huis hoeft te koelen of verwarmen, in elk geval tegelijkertijd. Moderne airco’s kunnen namelijk uitstekend verwarmen en zijn een goed alternatief voor de cv of de houtkachel. Een airco gebruikt wel meer energie dan een ventilator, eventueel een goede tussenoplossing.
De keuze tussen een warmtepomp en een airco hangt dus af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van je woning, je verwarmingsbehoeften, en je budget. Voor airco’s is er wat betreft dat laatste goed nieuws: we hebben een mooie aanbieding voor de aanschaf en installatie van een LG airco. Doe er je voordeel mee.