afbeelding van een airco

Wist je dat je in sommige gevallen een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van een airco, in Rotterdam en omstreken? Dat komt omdat bij een splitunit – de meest gebruikte airconditioning – een unit aan de buitenkant van het gebouw hangt. Niet elke gemeente is streng, soms is een melding genoeg. Hoe dat in Rotterdam zit, lees je hier.

In dit artikel lees je:

Wat voor vergunning is nodig voor het plaatsen van een airco?

Een airco vergunning is een officiële toestemming die je nodig hebt om een airco te installeren. In feite is een airco namelijk een bouwwerk.

Een bouwwerk is:

elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren”.

De Bouwwet ziet de buitenunit van de airco als onderdeel van het bouwwerk. Officieel moet je daar een vergunning voor vragen, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.

We hebben het trouwens over een omgevingsvergunning.

Dit geldt trouwens ook voor een warmtepomp die aan de gevel gemonteerd wordt.

Wanneer heb je een vergunning voor airco in Rotterdam nodig?

Als een airconditioningunit dan valt onder bouwwerk, betekent dat dan dat je altijd een vergunning aan moet vragen om een airco te laten plaatsen in Rotterdam?

Nee.

Gelukkig.

In veel gevallen is de airco vergunningsvrij. Je hebt dan alleen een meldingsplicht. Of dat zo is, is afhankelijk van het bestemmingsplan. Die kun je voor Rotterdam online bekijken. Ook zijn gemeentes makkelijker wanneer het gaat om het dak of de achtergevel. De airco heeft dan geen invloed op het aanzicht en meestal mag je deze dan gewoon plaatsen.

Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Is de airco een ‘verandering van ingrijpende aard’? Dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Dit geldt meestal voor airco’s die aan de voorgevel worden geplaatst, of voor monumenten.
  • Een verandering van niet-ingrijpende aard, voor een monument? Dan is een vergunning nodig.
  • Een verandering van niet-ingrijpende aard? Dan is geen vergunning nodig. Dit is meestal het geval als de airco uit het zicht hangt, bijvoorbeeld aan de achterkant.

 

Wist je trouwens dat je met een airco geld kunt besparen op energiekosten – ook met verwarmen? Lees hier meer.

 

In deze gevallen heb je geen vergunning nodig

Een airconditioningunit kan dus zonder vergunning worden geplaatst als het wordt beschouwd als een ‘niet-ingrijpende’ verandering aan een bestaand bouwwerk. Dit betekent dat de installatie van de airco-unit het gebouw niet fundamenteel verandert. Er zijn drie belangrijke kenmerken waaraan deze verandering moet voldoen:

  • De plaatsing heeft geen invloed op de draagconstructie. Dit betekent dat de structuur en stabiliteit van het gebouw niet mogen worden aangetast door de installatie van de airco.
  • Geen uitbreiding van het bebouwde oppervlak. Dit betekent dat de buitenunit niet mag leiden tot een uitbreiding van het gebouw.
  • Behoud van het bestaande gebruik. Dit betekent dat de installatie van de airco het gebruik (bestemming) van het gebouw niet mag veranderen.

Volgens artikel 2.29 Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) mag een bouwactiviteit aan de achtergevel of een niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijgevel van een woning zonder vergunning.

Let op: wil je de buitenunit van de airco op het dak van je appartementengebouw plaatsen, dan heb je wel toestemming van de VvE nodig.

Het geluid dat de airco maakt speelt ook mee

Let er trouwens ook op dat je geen lawaaierige airco aanschaft. Er zijn namelijk landelijk geldende geluidsnormen voor de buitenunit van een airco. Het geluid van de buitenunit mag volgens de laatste regelgeving op de erfgrens niet meer dan 40 dB bedragen. Een nieuwe airco komt daar niet snel overheen. Dat geldt zeker de energiezuinige en stille airco’s die wij aanbieden.

Ik wil een airco in Rotterdam, heb ik een vergunning nodig?

Als je de buitenunit aan de voorgevel wil hangen, en deze is groter dan 0,5 m², dan is de kans groot dat je een vergunning moet aanvragen. Dat doe je bij de gemeente Rotterdam (ook als je in Hoogvliet, Rozenburg, Pernis, Heijplaat en Hoek van Holland woont). Hang je de buitenunit aan de achterkant, zijkant (niet boven een straat) of op het dak? Dan mag dat zonder vergunning.

Airco installeren in Rotterdam?

Als je een vergunning moet aanvragen, moet je daar meestal 8 weken op wachten. Heb je mooi tijd om online een afspraak te maken, zodat we de airco meteen kunnen installeren én in gebruik kunnen nemen. Heb je geen vergunning nodig? Nog beter. Maak ook dan direct een afspraak, want zodra de warmte begint, loopt de agenda snel vol!