Een airco is in de zomer zo fijn. Geen peentjes zweten terwijl je alleen maar wil slapen. De meeste airco’s kunnen ook verwarmen. In veel landen worden ze daar ook vaak voor ingezet. Daar zitten voordelen aan. Het is vooral goedkoper en de airconditioning gebruikt geen gas. Lees hoe je geld – en gas – kunt besparen met je airco.

In dit artikel lees je:

Gas besparen met je airco: verwarm ermee

De meeste mensen laten airconditioning installeren om het huis te koelen in de zomer. Zeker met de steeds warmer wordende zomers, is dat niet zo gek. ‘s Nachts lekker kunnen slapen is ook wat waard.

Met een airco kun je ook verwarmen. Op elektriciteit. Voor het verwarmen van het huis hebben de meeste van ons een cv, of een warmtepomp. Een cv gaat nog op gas. Dat is nog steeds duur. En we weten, we moeten van het gas af.

Zo werkt een airco

Koelen met een airconditioningsysteem gaat op basis van verdamping. Wanneer een vloeistof verdampt, neemt het de warmte op uit zijn omgeving. De omgeving koelt af. Dit is precies wat er gebeurt in een airco.

Binnenin de airco vindt een doorlopende cyclus van verdamping en condensatie plaats. De warmte uit de kamer wordt opgenomen door het koelmiddel in de airco, dat vervolgens verdampt. Wanneer dit gas weer condenseert, wordt de opgenomen warmte vrijgegeven en koelt het koelmiddel af.

Het airconditioningsysteem is een gesloten systeem dat warmte uit de kamer haalt en gekoelde lucht terug de kamer in blaast. Dit koelproces wordt mogelijk gemaakt door de lucht door een reeks leidingen, de zogenaamde warmtewisselaar, in het binnendeel van de airco te blazen.

Verwarmen

Het verwarmen gaat met een proces dat hetzelfde werkt als een lucht-lucht warmtepomp. In de verwarmingsmodus werkt de airco in feite tegenovergesteld aan hoe het werkt in de koelmodus. In plaats van warmte uit de binnenlucht te halen en naar buiten te sturen, haalt het systeem warmte uit de buitenlucht en brengt deze naar binnen.

Hoeveel airco’s zijn nodig om het huis te verwarmen (zonder gas)

Hoeveel airconditioners je nodig hebt voor een eengezinswoning in Nederland, hangt af van verschillende factoren. Vooral de grootte van de ruimte(s) die je wilt verwarmen of koelen, maar ook hoe goed de isolatie is. Over het algemeen is een airco van 2,5 kW geschikt voor een ruimte van ongeveer 10-18 m² met een gemiddelde plafondhoogte.

Uiteraard kan ik je hierover adviseren.

Hoeveel geld kun je besparen met een airco

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1.169 m³ gas. Met de huidige gasprijs van € 1,45 per m³, kost dit ongeveer € 1.695,05 per jaar.

Aan de andere kant, als we kijken naar het verwarmen met een airco, kost dit gemiddeld 1 kWh per uur. Als we uitgaan van een ruwe schatting van 3 wintermaanden, is het gemiddelde verbruik voor verwarming ongeveer 750 kWh. Met de huidige elektriciteitsprijs van € 0,30 per kWh, kost dit ongeveer € 225 per jaar.

Dus, door over te schakelen van gasverwarming naar airco, zou je potentieel kunnen besparen:

€ 1.695,05 (gas) – € 225 (airco) = € 1.470,05

Nu is het natuurlijk niet zo dat het gemiddelde gasverbruik helemaal voor verwarming wordt gebruikt. Sowieso koken veel Nederlanders nog op gas, en ook het warme water wordt vaak met gas verwarmd. Bovendien zijn voor de meeste woningen meerdere airco’s nodig. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat je bijna 1500 bespaart door op gas te verwarmen.

Maar dat de besparing flink is, kunnen we wél stellen. Besparingen van 40% zijn niet ongewoon. Toch lekker meegenomen!