In de zomer voel je je soms net een wandelende Prittstift: alles plakt. Als je lekker thuis bent, wilt slapen of moet werken, is de lol daar snel vanaf. Gelukkig is daar een oplossing voor: airconditioning. Maar wat verbruikt zo’n airco en wat ben je dan kwijt aan energie?

In dit artikel lees je:

Hoeveel energie verbruikt een airco

Een airco kan behoorlijk wat energie verbruiken, variërend van ongeveer 0,75 tot 3 kilowatt per uur. Dat is afhankelijk van de grootte en het vermogen van het apparaat. 

 

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het energieverbruik. De grootte van het apparaat speelt een rol: hoe groter de airco, hoe hoger het vermogen en dus het stroomverbruik. 

Daarnaast heeft de energieklasse ook impact op het energieverbruik. Een airco met een hogere energie-efficiëntieklasse verbruikt uiteraard minder stroom. 

Verder kunnen de gebruikte instellingen, zoals de temperatuur en de ventilatorsnelheid, ook invloed hebben op het stroomverbruik. Net als de gebruiksduur van de airco van belang: hoe lang staat de airco aan. 

Rekenvoorbeeld

Als we er vanuit gaan dat 1 kWh € 0,22 kost, dan kost een airco die 0,75 kW gebruikt per uur € 0,17. Als de airco 8 uur per dag aanstaat, dan kost dat  8 uur x € 0,17 per uur = € 1,32 per dag. 

 

Het is dus heel handig om te weten hoeveel stroom jouw airco gebruikt per uur. En natuurlijk wat je per kW betaalt. Overigens zijn nieuwe airco’s vaak zuiniger in gebruik. Ook kan regelmatig onderhoud het stroomverbruik een beetje verminderen. Scheelt weer geld. 

Welke airco is het zuinigst

Als je op zoek bent naar de zuinigste airconditioning, dan is een split airco A+++ de beste keuze. Een split-unit is een type airconditioner dat bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt meestal in de te koelen ruimte geïnstalleerd, terwijl de buitenunit buiten wordt geplaatst. Deze twee units zijn verbonden door middel van leidingen waar het koudemiddel doorheen stroomt.

 

Een split-unit heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van een mobiele airco. Allereerst is een split airco stiller, waardoor je kunt genieten van een aangename koeling zonder veel lawaai. Daarnaast is het ook energiezuiniger, waardoor je bespaart op je energierekening. Een A+++ energie-efficiëntieklasse betekent dat de airco een zeer hoge energie-efficiëntie heeft. Tot slot biedt een split airco ook meer koelcapaciteit, waardoor het efficiënter en effectiever kan koelen, zelfs in grotere ruimtes.

Tips om het energiegebruik en de kosten laag te houden

Een airco is natuurlijk hartstikke lekker op warme dagen. Of op koude dagen, want hij kan de ruimte ook verwarmen. Met deze tips houd je energierekening ook binnen de perken:

 

  • Houd de warmte buiten. Als je de airco aanzet, doe je de ramen en deuren dicht. Zonwering kan ook helpen.
  • Isoleer je woning goed. De airco hoeft dan minder hard te werken om de warmte buiten te houden.
  • Koel alleen de ruimtes die je gebruikt. Het heeft geen zin om de airco aan te zetten in kamers waar je niet bent. Sluit de deuren van de kamers die je wilt koelen en houd ze gescheiden van de rest van het huis. Vergeet niet te ventileren voor gezonde lucht in huis, bijvoorbeeld door roosters open te laten of de ramen te openen wanneer de airco uit staat.
  • Stel de temperatuur verstandig in. Het is verleidelijk om de airco op de laagste temperatuur in te stellen, maar dat is niet altijd nodig. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur kan al heel comfortabel aanvoelen. Te grote temperatuurverschillen kunnen juist ongemakkelijk zijn: je krijgt een spreekwoordelijke klap in je gezicht als je uit naar buiten stapt.
  • Onderhoud je airco goed. Een goed onderhouden airco werkt efficiënter en maakt minder geluid. Maak regelmatig de buitenunit schoon en isoleer de leidingen van een split-airco om warmteverlies te voorkomen. Periodiek onderhoud (jaarlijks) door een erkend monteur is verstandig. Een airco mag, vanwege de koelvloeistof, namelijk alleen door een gecertificeerd installateur worden aangesloten.
  • Combineer met een ventilator. Als je een split-airco hebt, kun je deze combineren met een ventilator. Dit zorgt voor een betere luchtverspreiding, waardoor het koeler aanvoelt. Je kunt de airco dan op een paar graden hoger instellen en toch energie besparen.
  • Kies voor duurzame energie. Compenseer het stroomverbruik van je airco, warmtepomp of ventilator door groene energie te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak plaatsen en je eigen duurzame energie opwekken.

Airco installeren: doe het slim

We haalden het al even aan: een airco mag alleen geïnstalleerd worden door een monteur met een f-gassen certificering. Dat is voor je eigen veiligheid en voor het milieu. 

In een warme zomer is een airco wel enorm prettig. Thuis, om ‘s nachts je verdiende rust te pakken, of in een (thuis)kantoor. Je productiviteit schiet omhoog!