Je hebt een airco laten installeren in je woning in Rotterdam of omgeving. Lekker, vooral nu ieder jaar de warmterecords verbroken lijken te worden. Zeker in de stad, waar het al snel klam wordt. Maar ze moeten natuurlijk wel goed blijven werken, zo zuinig mogelijk. Om die reden is airco-onderhoud aangeraden. Is zo gebeurd en zorgt dat je airco’s langer meegaan en minder elektriciteit verbruiken. Lees mee.

 

In dit artikel lees je:

Hoe vaak moet een airco onderhouden worden

Een airco heeft filters, die je toch eigenlijk wel twee keer per jaar moet schoonmaken. Hier verzamelt zich stof en ander vuil dat door de lucht dwarrelt. Bij de meeste airco’s kun je de filters uit de airco-unit halen en onder de kraan afspoelen. Dit voorkomt ook direct nare geurtjes en stof of zelfs mijt, die zich kunnen verspreiden. Ook kan de koelvloeistof stand geleidelijk lager worden. Over het algemeen is jaarlijks onderhoud aan je airco een goed idee.

Is onderhoud aan airconditioning verplicht?

Tot 3 kilo koelmiddel is onderhoud niet verplicht. Daarboven wel. Hoe meer koelmiddel, hoe vaker de airco wettelijk onderhouden moet worden. Dat koelmiddel is namelijk schadelijk voor het milieu. Bij die (verplichte) controles wordt gecheckt op lekkage.

  • Systemen die tussen de 3 kg en 30 kg koelmiddel bevatten, moeten jaarlijks worden gecontroleerd.
  • Bij een koelmiddelinhoud van 30 kg tot 300 kg moeten elke 6 maanden worden gecontroleerd.
  • Heeft een systeem meer dan 300 kg koelmiddel bevatten, moeten elk kwartaal worden gecontroleerd.

Onder 3 kg koelmiddel is onderhoud niet verplicht. Toch wordt het aangeraden, zowel door installateurs als fabrikanten. De levensduur van de airconditioning is meestal langer wanneer die goed onderhouden is. Defecten worden immers sneller opgespoord. Daarnaast voorkom je (schadelijke) lekkages. Door de airco goed te onderhouden en schoon te maken draait het systeem ook veel zuiniger. Uiteindelijk bespaar je op je energierekening.

Wat houdt het onderhoud in

Bij het onderhoud komt een gecertificeerde onderhoudsmonteur langs om het onderhoud te doen. Voor het werken met koelmiddel is namelijk een F-gassen certificaat nodig.

Tijdens onderhoud doen we het volgende:

  • Filters reinigen en controleren. Vuile filters kunnen de luchtkwaliteit in je huis verminderen. Bovendien moet de airco harder werken om koele lucht uit te blazen, waardoor deze meer energie verbruikt. Dat kost meer geld.
  • Airco-units reinigen en controleren.
  • Compressor en ventilatoren reinigen en controleren. Dit helpt om de efficiëntie van je airco te behouden.
  • Airco afvoer reinigen en controleren. Een schone afvoer voorkomt problemen zoals lekkages.
  • Regelapparatuur controleren, afstellen en testen. Zo maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van je airco.
  • Elektrische componenten controleren.
  • Controleren van de hoeveelheid koelvloeistof en bijvullen van het koudemiddel. Dit mag je niet zelf doen.

De monteur is hier meestal maximaal een uur mee bezig, afhankelijk van hoeveel airco’s je in huis hebt.

Kan ik zelf mijn airco onderhouden?

Om je airco te installeren – of deze tenminste in gebruik te nemen – heb je een gecertificeerde monteur nodig. Dat is wettelijk zo geregeld. Dat geldt ook voor onderhoud waarbij de koelvloeistof komt kijken.

Dat wil in de praktijk zeggen dat je de filters en de buitenkant van de airco prima zelf kunt onderhouden. Ook de ingebouwde ventilator kun je prima zelf poetsen, met een borstel. Veel airco’s hebben een ingebouwde afvoerbak, waar waterdruppels zich in verzamelen. Die kun je ook makkelijk zelf schoonmaken. Sowieso een goed idee.

Maar voor technisch onderhoud komt er een monteur.

Eerdergenoemde airco’s die meer koelvloeistof bevatten moeten altijd een servicebeurt krijgen van een gecertificeerde monteur.

Airco onderhoud in Rotterdam

Zoek je een betrouwbare partij voor airco-onderhoud of voor een gecertificeerde installatie van je airco? Dan kun je bij KG Onderhoud terecht. Bekijk onze reviews maar eens. Daar zie je dat afspraak bij ons ook echt afspraak is. We weten wat we doen en zorgen ervoor dat alles werkt. Is het bij jou thuis altijd een lekker temperatuurtje.