In de wereld van verwarmingssystemen zijn er tegenwoordig meer opties dan ooit tevoren. Eén optie die de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is de hybride cv ketel. Lees hoe het werkt en waarom een hybride cv ketel de juiste keuze kan zijn voor jouw huis.

In dit artikel lees je:

 

Wat is een hybride cv-ketel eigenlijk?

Een hybride cv-ketel, ook wel bekend als een hybride warmtepomp, is een slimme combinatie van twee verwarmingssystemen: de traditionele cv-ketel en een warmtepomp. De cv-ketel, wie kent ‘m niet, zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp gebruikt hernieuwbare energie uit de omgeving, zoals de buitenlucht, om warmte op te wekken. Die twee kun je prima laten samenwerken! Beter voor het milieu ook.

Hybride cv: van het gas af (of in elk geval deels)

Een traditionele cv-ketel werkt door brandstof te verbranden, meestal aardgas, om warmte te genereren. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen, dat door het verwarmingssysteem van je huis circuleert en zo de ruimtes verwarmt. Ook levert de cv-ketel warm water voor huishoudelijke taken, zoals douchen en afwassen.

Aan de andere kant hebben we de warmtepomp. Die pakt verwarming heel anders aan. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de omgeving, meestal de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Het werkt volgens het principe van warmteoverdracht: het onttrekt warmte aan een koude bron en geeft deze af aan een warmere bron. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is vergelijkbaar met hoe een koelkast werkt, waarbij warmte wordt onttrokken aan de lucht om de inhoud koel te houden.

In de zomer werkt de warmtepomp eigenlijk omgekeerd, waarbij het warmte uit je huis haalt en afvoert naar de buitenlucht, waardoor het binnen lekker koel blijft.

Een voorbeeld van hoe een cv en een warmtepomp samenwerken

Stel je voor dat het een lekkere herfstdag is. Buiten is het nog niet zo heel koud, maar je wilt toch dat het binnen lekker warm blijft. Hier komt de hybride cv-ketel in actie. De slimme regeling van het systeem merkt dat de buitentemperatuur ideaal is voor de warmtepomp om efficiënt te werken. De warmtepomp begint warmte uit de buitenlucht te halen en deze om te zetten in bruikbare energie om je huis te verwarmen.

Maar wat als de winter toeslaat en de temperatuur daalt tot onder het vriespunt? Hier komt de cv-ketel weer in actie. De warmtepomp zou minder efficiënt zijn bij deze extreem lage temperaturen, dus de hybride cv-ketel schakelt automatisch over. De cv neemt de verantwoordelijkheid voor verwarming over en gebruikt aardgas om voldoende warmte te genereren, zelfs op de koudste dagen. Dit zorgt ervoor dat je altijd een comfortabele binnentemperatuur hebt, ongeacht de weersomstandigheden buiten.

Door deze intelligente samenwerking tussen de cv-ketel en de warmtepomp optimaliseert een hybride systeem niet alleen de verwarmingsprestaties, maar vermindert het ook het energieverbruik en de impact op het milieu.

Is een hybride cv-ketel geschikt voor jouw huis?

Of een hybride cv-ketel de juiste keuze is voor jouw woning hangt af van verschillende factoren.

Isolatie van de woning

Een goed geïsoleerde woning is enorm belangrijk voor de effectiviteit van een hybride cv-ketel. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte die door het systeem wordt opgewekt beter wordt vastgehouden en niet gemakkelijk ontsnapt. Als je woning goed geïsoleerd is, kan een hybride cv zo efficiënt mogelijk werken.

Hoe groot is de woning

Denk na over je specifieke verwarmingseisen. Heb je een groot huis met veel kamers die verwarmd moeten worden? Heb je een hoog warmwaterverbruik? Een hybride systeem kan geschikt zijn voor woningen met uiteenlopende verwarmingseisen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem aan jouw behoeften kan voldoen.

Energieverbruik

Bekijk je huidige energieverbruik. Als je nu al veel energie verbruikt voor verwarming, kan een hybride cv ketel een goede keuze zijn. Het systeem kan je helpen om je energiekosten te verlagen, vooral als je op gas gebaseerde verwarming hebt en wilt overschakelen naar een meer duurzame optie.

Beschikbare buitenruimte

De warmtepomp van een hybride systeem haalt warmte uit de buitenlucht. Hiervoor heb je wat ruimte buiten nodig voor de installatie van de warmtepompunit. Als je een tuin, terras of balkon hebt, is dat meestal voldoende. Sommige modellen kunnen ook verticaal worden geïnstalleerd als horizontale ruimte beperkt is.

Kosten en subsidies

Overweeg je budget voor de installatie en eventuele aanpassingen die nodig kunnen zijn voor een hybride systeem. Hoewel het op lange termijn kostenbesparend kan zijn, is er investering nodig voor de aanschaf en installatie. Je krijgt overigens nog steeds subsidie, ook op een hybride cv. Volgens Milieu Centraal is dat tussen € 1950 tot € 3000 voor een hybride cv systeem.

Installatie is eenvoudig

Een hybride cv ketel installeren is niet ingewikkeld. Tenminste, voor een goede installateur. De meeste hybride systemen zijn ontworpen om naadloos te werken met je bestaande cv. Wij hebben het snel voor elkaar. Natuurlijk zorgen we ervoor dat alles goed werkt. Woon je in de regio Rotterdam of net daarbuiten? Maak dan direct online een afspraak. Doen wij de rest.