Met de op twee na warmste zomer ooit gemeten in Nederland in 2022, is het belangrijker dan ooit om onze woningen koel te houden tijdens de warme zomermaanden. Afgelopen augustus was de op twee na warmste augustus sinds 1901. Ook in andere landen werden er records verbroken, zoals in Parijs, waar de zomer van 2022 de meeste zomerse dagen ooit had. Het gebruik van airconditioning is een bekende manier om je huis koel te houden, maar er zijn ook andere duurzame oplossingen, zoals het gebruik van een hybride warmtepomp. In deze blog lees je hoe je jouw huis koel kunt houden. Spoiler: dat hoeft niet per se met airco te zijn.
Kun je koelen met je CV?
Een CV zorgt dat je er in de koude wintermaanden lekker warm bij zit. Je kunt er niet direct mee koelen. Dat kan echter wél als je de CV combineert met een warmtepomp: een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan namelijk niet alleen gebruikt worden om een woning te verwarmen, maar ook om deze te koelen. De warmtepomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en geeft deze af aan de buitenlucht, waardoor de binnenlucht wordt gekoeld. Dit gebeurt via hetzelfde systeem dat wordt gebruikt om je woning te verwarmen, namelijk de CV-ketel. Door de combinatie van een CV-ketel en een hybride warmtepomp heb je dus een multifunctioneel systeem dat het hele jaar door kan worden gebruikt, onafhankelijk van de buitentemperatuur. En omdat een hybride warmtepomp werkt op hernieuwbare energiebronnen, is het een duurzame en energiezuinige oplossing voor het koelen van je woning.
Je CV wordt een hybride warmtepomp – die ook kan koelen
Bij een hybride warmtepomp wordt er gebruik gemaakt van zowel een warmtepomp als een cv-ketel. De buitenunit, die je het beste kunt vergelijken met een omgekeerde koelkast, haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan het cv-water.
De warmtepomp zorgt voor de meeste verwarming gedurende het stookseizoen, terwijl de cv-ketel alleen nog wordt gebruikt voor het verwarmen van sanitair water en als de buitentemperatuur te laag is voor de warmtepomp.
Zo werkt de hybride warmtepomp
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht/water- en bodem/waterwarmtepompen. Welke het beste bij jouw huis past, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van je huis, isolatie en de beschikbare ruimte voor de installatie.
De installatie van een hybride warmtepomp begint met het plaatsen van de buitenunit. Deze kan op het dak of aan de gevel worden bevestigd met een speciale beugel. Vervolgens moeten de aanvoer- en retourleidingen door de muur naar binnen worden gebracht. Daarna worden deze leidingen aangesloten op de bestaande ringleiding van de cv-installatie. Om het hete water te transporteren is een circulatiepomp nodig die op lage toeren kan draaien. Een te grote pomp verplaatst te veel water, waardoor de efficiëntie afneemt.
Voor de sturing van de warmtepomp kun je daarom aan een pompschakelaar denken, in combinatie met een ruimtethermostaat. De pompschakelaar heeft een leidingvoeler en gaat aan op basis van een bepaalde temperatuur in de leiding. Als de buitenunit aangaat, wordt de leiding warm en zal de pomp warm water door de radiatoren duwen. Een tweede ruimtethermostaat wordt gebruikt om de warmtepomp in- en uit te schakelen. Deze kan bijvoorbeeld naast de huidige thermostaat worden geplaatst. De warmtepomp zal de radiatoren voeden als de ingestelde temperatuur hoger is dan de temperatuur op de CV thermostaat. Wanneer de ingestelde temperatuur niet meer kan worden bereikt, is het buiten te koud geworden en kan de cv-ketel bijspringen.
In de koelfunctie werkt een warmtepomp in feite andersom: de warmte wordt dan aan de binnenruimte onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht. Hierdoor kan de temperatuur in huis worden verlaagd zonder dat er airconditioning nodig is. Je kunt je woning koelen op hetzelfde systeem als waar de verwarming op draait.
Het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen maakt het nog duurzamer. Met zonnepanelen kun je de elektriciteit opwekken waarmee de warmtepomp wordt aangedreven. Als de zon niet schijnt, kan de hybride warmtepomp overschakelen op gas. Dit resulteert in een comfortabele en efficiënte manier van verwarmen, terwijl je ook nog eens bespaart op je energierekening en bijdraagt aan een duurzamere wereld.
Wat is beter, airco of een hybride warmtepomp
Airconditioning en hybride warmtepompen hebben beide hun eigen voor- en nadelen. Een voordeel van airco is dat het vaak goedkoper is in aanschaf dan een hybride warmtepomp. Ook kunnen sommige airconditioningssystemen snel en krachtig koelen, wat handig kan zijn tijdens hittegolven.
Een hybride warmtepomp ook voordelen. Zo kan het systeem zowel koelen als verwarmen en daarmee het hele jaar door zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast verbruikt een hybride warmtepomp minder energie dan een airconditioning, wat kan resulteren in lagere energiekosten op de lange termijn. Bovendien zijn hybride warmtepompen een duurzamere optie dan airco omdat het systeem de warmte uit de buitenlucht haalt. Het is de meest duurzame oplossing.
Meestal zijn hybride warmtepompen minder krachtig in het koelen dan een airco. Dit betekent dat een hybride warmtepomp misschien niet altijd voldoende koeling kan bieden tijdens extreem hete dagen.
In het algemeen geldt dat de keuze tussen airconditioning en hybride warmtepompen afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de gewenste temperatuur en het budget.
Vanaf 2026 moeten we in Nederland van het gas af. Daarom gaan veel woningen nu al naar een hybride warmtepomp toe. Als je die toch al hebt, kun je al koelen. Het is dan niet nodig om ook nog een airco op te hangen. Overweeg het dus, als je een nieuwe CV laat installeren.
Hybride warmtepomp of airco: isoleer je woning
Goede isolatie is belangrijk voor zowel airconditioning als een hybride warmtepomp omdat het de energie-efficiëntie van beide systemen verhoogt. Als een woning niet goed geïsoleerd is, ontsnapt er warmte, net als koude lucht in de zomer. Hierdoor moet het systeem harder werken om de gewenste temperatuur te houden. Dit leidt tot hogere energiekosten en meer slijtage van het systeem. Door te investeren in goede isolatie wordt de energie die nodig is om de temperatuur in de woning te handhaven minder en werken beide systemen het zuinigst. Goed onderhoud draagt daar uiteraard ook aan bij. Dat voorkomt storingen én is weer goed voor het milieu (en je energierekening).