Wist je dat je met het spoelen van je cv-installatie niet alleen geld bespaart op je energierekening, maar ook het risico op storingen vermindert? Vaak moet je zelfs de installatie spoelen voordat je een nieuwe CV-ketel in gebruik neemt, zodat deze optimaal werkt. Dat staat vaak in de garantievoorwaarden. Hoe vaak moet je een CV spoelen en hoe gaat dat? Lees er alles over.

Wat is dat, een cv-installatie spoelen?

Na verloop van tijd ontstaat er roest in je systeem doordat er kleine zuurstofbelletjes in de leidingen komen. Als dit zich ophoopt, wordt het water in het systeem minder makkelijk rondgepompt en opgewarmd. De belletjes worden, samen met slib en kalkaanslag in het systeem, verwijderd tijdens het spoelen.

Als een cv-installatie gespoeld wordt, wordt het water in de leidingen en de radiatoren vervangen door schoon water met een speciaal reinigingsmiddel. Dit middel lost roest, slib en kalkaanslag op die zich na verloop van tijd ophopen in het systeem. Bij het spoelen gebruiken we een spoelpomp, die het water met hoge druk door de installatie pompt. De spoelpomp wordt aangesloten op de aanvoer- en retourleiding van de ketel. De radiatoren en eventuele vloerverwarming worden stuk voor stuk gespoeld door de kranen open en dicht te draaien. Het spoelen duurt ongeveer 15 tot 30 minuten per radiator. Na het spoelen wordt het systeem weer gevuld met schoon water en ontlucht.

Waarom moet je een CV op tijd laten spoelen?

Als je je CV-installatie niet op tijd laat spoelen kan dat vervelende gevolgen hebben, zoals een verstopte platenwisselaar. De platenwisselaar is een onderdeel van je CV-installatie dat koud water opwarmt in warm water, voor de kranen. Denk aan warm water in de keuken en badkamer. Maar als er kalk in het leidingwater zit, kan dat zorgen voor verkalking aan de kant van het koude water. Hierdoor wordt er minder warmte overgedragen en dat kan leiden tot een hogere energierekening en een lauwe douche.

Ook werkt je CV-systeem efficiënter al na het spoelen, vooral als er al veel vuil opgehoopt is. Dat levert ook financieel rendement op, wel 15 tot 30 procent. Dus, door je CV te laten spoelen, zorg je niet alleen voor een efficiënter systeem, maar bespaar je ook nog eens op je energierekening. Uiteraard gaat je ketel ook langer mee door goed onderhoud, dus op de lange termijn bespaar je zelfs nog meer.

Hoe vaak moet je je cv-installatie spoelen?

Tegenwoordig is het verplicht om je CV-installatie te laten spoelen voordat je een nieuwe CV-ketel in gebruik neemt. Meestal hoort het bij de garantievoorwaarden van de ketel. De kwaliteit van het water namelijk moet tip-top zijn om je CV-ketel efficiënt te laten werken. Het is dan ook slim om tijdens de installatie van een nieuwe CV-ketel een magneetfilter te laten plaatsen. Zo’n filter haalt automatisch al het vuil uit je installatie, waardoor je CV-ketel veel langer meegaat.

Ook als je systeem al wat ouder is kunnen vuil en afvalstoffen zich verzamelen in de leidingen en de radiatoren. Dit kan leidt al snel tot een verminderde efficiëntie van je CV-systeem, hogere energierekeningen en uiteindelijk zelfs in schade aan je systeem.

Een CV-installatie heeft in principe eens per jaar, maximaal eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig. We kunnen een watercontrole uitvoeren om te kijken hoe je CV-installatie er nu voor staat.

Andere factoren die bepalen hoe vaak je je CV moet spoelen

Niet alleen tijd heeft invloed op hoe vaak je een CV zou moeten spoelen. Er zijn andere dingen waar je rekening mee moet houden.

Waterhardheid

De waterhardheid in je omgeving heeft ook invloed op de frequentie waarmee je je CV moet spoelen. Hard water zorgt eerder voor de opbouw van kalk en andere mineralen in je leidingen en radiatoren. Dit leidt uiteindelijk tot verstoppingen en een verminderde efficiëntie van je CV-systeem. Je kunt de waterkwaliteit laten controleren. Bij schoon water heeft de warmteopwekker veel minder energie nodig om de ruimte op temperatuur te brengen. Energiezuiniger dus. Als je in een gebied met hard water woont, is het verstandig om je CV-systeem wat vaker te laten spoelen.

Symptomen dat je CV-installatie aan spoelen toe is

Als je merkt dat je radiatoren niet meer evenredig warm worden, of als je hoort dat je CV-systeem meer lawaai maakt dan normaal, kan dit een teken zijn dat er vuil en afvalstoffen zich hebben opgehoopt in je systeem. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een erkende CV-installateur om je systeem te laten inspecteren en eventueel te laten spoelen.

Kun je zelf je cv-installatie spoelen?

Je cv-ketel spoelen is belangrijk voor een goede werking en een langere levensduur. Het is een taak die het beste aan een vakman overgelaten kan worden, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel te onderhouden.

Je kunt zelf de waterdruk op peil te houden en de radiatoren regelmatig ontluchten. Een te hoge of te lage druk in de installatie is niet goed voor de pomp en kan leiden tot lekkages. Lucht in de installatie zorgt ook voor minder rendement en kan oxidatie (roest) veroorzaken, wat weer kan leiden tot lekkages. En die borrelende of tikkende geluiden in de leidingen zijn ook best irritant. Daarom is het verstandig om regelmatig onderhoud aan je cv-installatie te laten uitvoeren.

Wanneer kun je beter een professional inschakelen om te spoelen?

Het is niet verplicht om een professional de cv te laten spoelen, maar heeft wel voordelen. Een erkend en gecertificeerd installatiebedrijf, zoals wij, heeft de juiste apparatuur, kennis en ervaring om de klus snel en goed uit te voeren. We kunnen je ook adviseren over de beste instellingen voor je ketel en eventuele problemen opsporen en verhelpen. Bovendien kunnen we ook andere aspecten van het cv-onderhoud verzorgen, zoals het controleren van de druk, het afstellen van de brander en het vervangen van onderdelen. Hiervoor moet je, sinds april 2022, wel een gecertificeerde installateur inhuren.

Bij ons kan je al terecht voor CV spoelen vanaf €85 per radiator of groep vloerverwarming. Wij maken je CV-installatie weer helemaal schoon en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. Zo kan jij weer lekker genieten van een warm en comfortabel huis.