Als je radiatoren niet gelijkmatig warm worden, of sommigen zelfs helemaal niet, kan het tijd zijn om de radiatoren te ontluchten. Daarbij controleer je ook direct of de CV misschien bijgevuld moet worden. Je radiatoren kun je in de meeste gevallen zelf ontluchten, net als het bijvullen. Met die stappenplan lukt dat.

Wat is ‘een radiator ontluchten’ en waarom is het belangrijk?

Het ontluchten van radiatoren is een proces waarbij eventuele luchtbellen die zich hebben opgehoopt in het CV-systeem worden verwijderd. Luchtbellen kunnen ontstaan door normaal gebruik van het verwarmingssysteem. Wanneer luchtbellen zich ophopen in de radiatoren, belemmeren ze de circulatie van warm water waardoor sommige delen van de radiator niet volledig opwarmen. Dit leidt tot ongelijkmatige verwarming in huis, koude plekken en zelfs inefficiëntie van het hele systeem. Het ontluchten van radiatoren is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je verwarmingssysteem optimaal presteert, je huis gelijkmatig wordt verwarmd en energie wordt bespaard. Het is een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren, waardoor je de efficiëntie van je CV kunt verbeteren en kunt genieten van een warm en gezellig huis.

Stap voor stap de radiatoren ontluchten

Hoe vaak je de radiatoren moet ontluchten is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van je cv-systeem, de waterhardheid in jouw regio en het gebruik van het systeem. Over het algemeen wordt aanbevolen om radiatoren minstens één keer per jaar te controleren en indien nodig te ontluchten.

Door regelmatig onderhoud aan je CV uit te voeren, ontdek je problemen vroegtijdig en kun je ze aanpakken voordat ze ernstiger worden. Het helpt ook om de levensduur van je cv-systeem te verlengen en de energie-efficiëntie te verbeteren, wat zorgt voor lagere energiekosten. Hoewel je zelf enkele onderhoudstaken kunt uitvoeren, is het raadzaam om periodiek een professionele cv-monteur in te schakelen voor een grondige inspectie en eventuele complexe reparaties of het spoelen van het systeem.

En dat begint dus met ontluchten. Zo doe je dat.

 1. Controleer de druk van je cv-systeem
  Voordat je begint met het ontluchten en bijvullen van radiatoren, is het belangrijk om de druk van je cv-systeem te controleren. De ideale druk varieert meestal tussen de 1,5 en 2 bar. Als de druk te laag is, moet je het systeem bijvullen. Als de druk te hoog is, moet je het systeem eerst laten afkoelen en daarna de druk verlagen door wat water af te tappen.

  Om de klus te klaren heb je een paar eenvoudige gereedschappen nodig: een ontluchtingssleutel en een vulslang. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en zijn niet duur. Zorg ervoor dat je deze gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Ook is een doekje of oude handdoek handig om binnen handbereik te hebben.
 2. Draai radiatoren open
  Voordat je de centrale verwarming ontlucht, draai je eerst alle radiatoren open. Laat nu de CV minstens 10 minuten werken. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Zet na tien minuten de CV ketel weer uit.
 3. Begin met het ontluchten van de radiatoren
  Ga naar elke radiator in je huis en zoek het ontluchtingsventiel. Dit ventiel bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator, aan de zijkant of aan de achterkant. Plaats de ontluchtingssleutel op het ventiel en draai het langzaam met de klok mee. Je hoort een sissend geluid, dat is het teken dat er lucht ontsnapt. Houd de sleutel vast totdat er water uit het ventiel komt in plaats van lucht. Draai het ventiel dan weer dicht.
 4. Controleer de druk opnieuw
  Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht, controleer je opnieuw de druk van je cv-systeem. Als de druk nog steeds te laag is,moet je de CV bijvullen.

De CV bijvullen, een stappenplan

Je hebt al gecontroleerd of de druk in de CV goed is. Soms moet deze worden bijgevuld. Volg dit stappenplan van 10 kleine stapjes.

 1. Trek de stekker uit de ketel
  Voordat je begint met bijvullen, zorg ervoor dat de ketel is uitgeschakeld door de stekker uit het stopcontact te halen.
 2. Schroef een vulslang op de kraan
  Bevestig een vulslang stevig aan de kraan. Zorg ervoor dat de slang goed is bevestigd om lekken te voorkomen. Het vulpunt bevindt zich meestal vlakbij de cv-ketel.
 3. Vul de vulslang met water
  Draai de kraan langzaam open totdat de hele vulslang is gevuld met water. Dit helpt om de lucht uit de slang te verwijderen.
 4. Sluit de vulslang aan op de CV-ketel
  Sluit het uiteinde van de vulslang aan op het vulpunt van de CV-ketel. Zorg ervoor dat de slang stevig is bevestigd om lekken te voorkomen.
 5. Open de vulkraan van de CV-installatie
  Draai de vulkraan van de CV-installatie langzaam open. Hierdoor kan water het systeem binnenstromen.
 6. Controleer de manometer
  Kijk naar de manometer op de CV-installatie en observeer de wijzer. Let op hoe de wijzer beweegt terwijl het water het systeem binnenstroomt.
 7. Sluit de vulkraan
  Zodra de wijzer het juiste niveau aangeeft (doorgaans in het groene gebied op de manometer), sluit je de vulkraan van de CV-installatie.
 8. Schakel de ketel weer in
  Sluit de vulkraan en draai de kraan bij het vulpunt van de CV-ketel dicht. Plaats de stekker van de ketel weer in het stopcontact en schakel de ketel weer in.
 9. Laat de ketel 10 minuten draaien
  Laat de ketel ongeveer 10 minuten draaien om ervoor te zorgen dat het bijgevulde water goed circuleert.
 10. Ontlucht het systeem opnieuw
  Na 10 minuten, ontlucht het hele systeem opnieuw om eventuele luchtbellen te verwijderen. Volg hiervoor de stappen die hierboven staan.

Het kan dus inderdaad zo zijn dat je twee keer achter elkaar ontlucht. De eerste keer is nodig om te zien of de druk verandert na het ontluchten. Ontluchten na het bijvullen is een goed idee, want er kan altijd lucht meekomen bij het vullen.

Beide zijn kleine klusjes, waar je enorm veel profijt van hebt. Twijfel je of durf je het zelf niet aan? De monteur neemt het meestal mee bij periodiek onderhoud. Als je een onderhoudsabonnement hebt, hoef je nergens aan te denken.