beeld van een hygrometer met de luchtvochtigheid op 40%

Luchtvochtigheid in huis heeft alles te maken met verwarming. En trouwens ook met airco. Beide maken de lucht namelijk droger. Of dat een voordeel of een nadeel is en wat je ermee en tegen kunt doen, lees je hier.

In dit artikel lees je:

Luchtvochtigheid in huis kan schade opleveren

Luchtvochtigheid heeft invloed op je leefcomfort, het behoud van je huis maar ook op je gezondheid. Wanneer de vochtigheid te laag is, kan het leiden tot droge ogen, een droge huid en zelfs ademhalingsproblemen. Te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei en allergieën. Allemaal niet goed voor je.

Hoe meet je luchtvochtigheid?

Er zijn apparaten, zoals hygrometers, die de luchtvochtigheid meten en dit weergeven in percentages. Dat klinkt chic, maar die apparaatjes zitten vaak op een digitale thermometer die je al voor een paar euro kunt kopen. Je kunt een afwijkende luchtvochtigheid ook merken zonder apparaten.

  • Beslagen ramen: Als je ramen beslaan, is dat vaak een teken van te hoge luchtvochtigheid.
  • Schimmel: Als je schimmelplekken ziet groeien in je huis, kan dit wijzen op te hoge luchtvochtigheid.
  • Droge ogen en huid: Als je last hebt van droge ogen, een droge huid of zelfs een zere keel, kan dit duiden op te lage luchtvochtigheid.
  • Houtproblemen: Als houten meubels of vloeren beginnen te krimpen of barsten, kan dit te wijten zijn aan te lage luchtvochtigheid.

De ideale luchtvochtigheid voor binnen varieert tussen 40% en 60%. Als de luchtvochtigheid in je woning erg buiten deze grenzen valt, is het tijd om actie te ondernemen om je huis en je welzijn te verbeteren.

Gevolgen van te lage en te hoge luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot ongemakken zoals een droge huid, gebarsten lippen en irritatie van de luchtwegen. Dit kan zich uiten in keelpijn, hoesten en verstopte neuzen, vooral bij mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. Bovendien kan droge lucht elektronische apparaten uitdrogen en beschadigen.

Maar als het te vochtig is, dan kan er schimmel groeien. Schimmel is slecht voor je gezondheid en ruikt ook nog vies. Het kan zorgen voor niezen, jeukende ogen en problemen met ademhalen. Bovendien kan een vochtig huis huisstofmijten aantrekken, wat allergische reacties kan verergeren.

Hoe verander je de luchtvochtigheid in huis

Om de luchtvochtigheid in je huis aan te passen, kun je verschillende dingen doen. Laten we beginnen met iets eenvoudigs: ventilatie.

Het kan zo simpel zijn als een raam openzetten. Frisse lucht van buiten kan helpen om de luchtvochtigheid te verlagen, vooral als het buiten droog is. Korte momenten van ventilatie zijn vaak beter dan één keer een uur een raam open laten, vooral als het erg vochtig is.

Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt in huis, zet die dan niet uit. Nooit. Ventilatie is altijd goed. Onderschat het belang van ventileren dan ook niet (ook als het koud is!).

Luchtvochtigheid verhogen

Als de lucht in huis te droog is, is het tijd voor actie.

  • Luchtbevochtigers zijn apparaten die vocht aan de lucht toevoegen. Je kunt ze in de winkel kopen. Ze zijn handig als de lucht in huis te droog is, vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat. Vergeet niet om ze schoon te houden, anders kunnen ze juist schimmels verspreiden.
  • Zet bakjes met water in de kamer, bijvoorbeeld bovenop de verwarming. Of hang ze er aan, net als oma vroeger. Het water verdampt langzaam en voegt vocht toe aan de lucht.
  • Hang natte handdoeken op radiatoren of in de kamer. Als het water verdampt, komt er vocht in de lucht.
  • Laat je was aan de lucht te laten drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken. In principe hetzelfde idee als de natte handdoeken.

Neem planten om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Kamerplanten kunnen ook helpen tegen droge lucht. Vooral planten die veel dorst hebben en veel water drinken. Ze verdampen dat water via hun bladeren in de lucht. Dit kan de luchtvochtigheid met zo’n 10 tot 15 procent verhogen. Hoe meer dorstige planten je hebt, hoe hoger de luchtvochtigheid wordt.

Planten die helpen:

  • Palmen zoals de goudpalm, de Mexicaanse dwergpalm en de bamboepalm.
  • Dracaena.
  • Lepelplant.
  • Ficus.
  • Bananenplant.
  • Varens.

Deze planten houden van water en dragen bij aan een betere luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid in huis al hoog is, kun je beter ventileren en eventueel luchtontvochtigers plaatsen. Maar die dorstige planten kun je nog steeds neerzetten. Ze zorgen niet alleen voor vochtigere lucht, maar ook voor een groenere leefomgeving.

Luchtvochtigheid verlagen

Ook als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kun je in actie komen.

  • In warme zomers kan airconditioning helpen om de luchtvochtigheid te verminderen. Airco haalt vocht uit de lucht terwijl het koelt. Je hoeft de airco natuurlijk ook niet per se op een hele koude temperatuur in te stellen.
  • In de winter kan de verwarming aan zetten helpen om de luchtvochtigheid te verlagen. Verwarmde lucht kan meer vocht vasthouden, dus als je de temperatuur iets verhoogt, daalt de relatieve luchtvochtigheid.
  • Als je een warmtepomp hebt, kan deze ook helpen om de luchtvochtigheid te reguleren. Net als airco kan een (hybride) warmtepomp vocht uit de lucht halen tijdens het koelen.
  • Hang de was niet binnen op om te drogen. Buiten kan wel, als het weer dat toelaat. Al dat vocht uit de was gaat anders immers in de lucht.
  • Ook kun je overwegen om een luchtbevochtiger in huis te gebruiken om het binnenklimaat aangenamer te maken en te zorgen voor een gezondere luchtvochtigheid.
  • Ventileren, ventileren, ventileren.

Wanneer hebben we vaak lage of hoge luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis varieert met de seizoenen en de weersomstandigheden. In de zomer, als het buiten warmer is, neemt ook de verdamping van water toe. Dit betekent dat er meer waterdamp in de lucht komt, zowel buiten als binnen. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis soms boven de 60 procent uitkomen, vooral als je de ramen en deuren gesloten houdt om de hitte buiten te houden.

In zulke gevallen kan een luchtontvochtiger of een mechanisch ventilatiesysteem een goede oplossing zijn om de luchtvochtigheid onder controle te houden.

In de winter is de luchtvochtigheid in huis juist vaak laag. Koude lucht is van nature droger, omdat het niet veel waterdamp bevat. Op koude winterdagen kan de lucht binnenshuis dus behoorlijk droog aanvoelen.

Om dit tegen te gaan, kun je overwegen om de verwarming wat minder hoog te zetten, omdat de verwarming de lucht eerder uitdroogt.