In een gemiddeld Nederlands huishouden wordt jaarlijks ongeveer 1.169 kuub gas verbruikt en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Dat zegt je misschien niets, maar het is best veel. De Rijksoverheid zet zich in om de CO2-uitstoot te verminderen en streeft ernaar om vanaf 2050 koken op gas en stoken op aardgas uit te faseren. Elektrische cv-ketels zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele gasgestookte ketels. Is het de juiste keuze voor jou?
Spoiler alert: je kunt waarschijnlijk beter een hybride warmtepomp overwegen.
In dit artikel lees je:
De elektrische ketel: duur of duurzaam
Een elektrische cv-ketel is een verwarmingssysteem dat elektriciteit gebruikt om warmte te genereren en je huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele cv-ketels die werken op aardgas of andere fossiele brandstoffen, maakt een elektrische ketel gebruik van elektrische weerstanden of verwarmingselementen om warm water te produceren. Het apparaat pompt dit warme water door het verwarmingssysteem om de kamers in je huis te verwarmen en warm water te leveren voor sanitair gebruik.
Elektrische cv-ketels hebben geen verbrandingsproces zoals gasgestookte ketels, wat betekent dat er geen rookgassen vrijkomen. Dit maakt ze milieuvriendelijker. Ook is er geen schoorsteen of rookafvoer nodig. Ze zijn ook meestal compacter. En je hebt dus geen gas nodig. Daar is de overheid blij mee.
Is een elektrische CV-ketel iets voor mij?
Elektrische cv-ketels bieden verschillende voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke situatie en behoeften.
Voordelen van de elektrische CV-ketel
- Milieuvriendelijkheid.
Elektrische cv-ketels stoten geen schadelijke gassen uit tijdens het verwarmingsproces, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn die bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
- Eenvoudige installatie.
Elektrische cv-ketels zijn vaak kleiner en eenvoudiger te installeren dan gasgestookte ketels, wat de installatiekosten kan verlagen.
- Geen rookgasafvoer nodig.
Omdat er geen verbranding plaatsvindt, is er geen noodzaak voor een rookgasafvoer.
Nadelen van de elektrische CV-ketel
- Hogere energiekosten.
Elektriciteit is over het algemeen duurder dan gas. Sterker nog, verwarmen met elektrische cv-ketel kost je bijna twee keer zoveel als stoken met een hr-ketel. De exacte kosten zijn afhankelijk van jouw elektriciteitstarieven en verbruik.
- Isolatievereisten.
Om efficiënt te werken, moet een woning die gebruikmaakt van een elektrische cv-ketel goed geïsoleerd zijn.
- Aanvullende apparatuur.
Voor warmwatervoorziening is soms een aanvullende zonneboiler nodig, wat extra kosten met zich meebrengt.
Overwegingen voor elektrische CV-ketels
Het overwegen van een elektrische cv-ketel is vooral zinvol als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je huis is goed geïsoleerd met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie.
- Het verwarmingsvermogen dat je nodig hebt, ligt tussen 3 en 4 kilowatt (kijk naar het vermogen van je huidige cv-ketel).
- Je dak is geschikt voor zonnepanelen.
Hybride warmtepompen als alternatief voor elektrische CV-ketel
Elektrische cv-ketels is een veelbelovende stap naar duurzame verwarming. Maar voor de portemonnee is het niet per se aantrekkelijk. De hybride warmtepomp is een ander, misschien beter, alternatief. Een elektrische warmtepomp werkt samen met een gasgestookte cv-ketel. Alleen bij extreme kou werkt het apparaat op gas. Het is dan ook een goede tussenstap naar een volledig duurzame energievoorziening.
De voordelen van een hybride warmtepomp zijn uiteenlopend. Hier kun je rekening mee houden als je overweegt om voor dit systeem te kiezen.
- Energiezuinigheid. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en gebruikt elektriciteit om deze warmte te versterken en te verspreiden. Hierdoor verbruiken ze aanzienlijk minder elektriciteit dan elektrische cv-ketels. Dat houdt de, energiekosten lager en verkleint je ecologische voetafdruk.
- Lagere kosten. Omdat hybride warmtepompen minder elektriciteit verbruiken dan elektrische cv-ketels, kosten ze op de lange termijn minder. De besparingen op energierekeningen compenseren de initiële investeringskosten en later zelfs overtreffen. Die kosten zijn overigens best substantieel: een warmtepomp is niet goedkoop. Bij een hybride warmtepomp is dit 10 jaar. Natuurlijk is dat minder als je zonnepanelen hebt.
- Samenwerking. Van je huidige, gasgestookte cv kun je een hybride warmtepomp maken. Dat betekent dat je je huidige verwarmingssysteem niet volledig hoeft te vervangen. Ook wel duurzaam.
- Subsidies. In veel gevallen zijn er subsidies en financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar voor de installatie van hybride warmtepompen, waardoor de startkosten flink lager uitvallen.
Wij kunnen je helpen bij de keuze en installatie van een hybride warmtepomp. Wist je dat deze ook kunnen koelen in de zomer? Zit je er straks in de winter gezellig en warm bij, en kun je volgende zomer lekker slapen. Wij regelen het voor je. Er komt alleen een apparaat bij. Fluitje van een cent.
Van het gas moeten we af. Laten we dan maar meteen beginnen!