Bij het kiezen van een nieuwe CV-ketel moet je op een aantal dingen letten. Een belangrijke is het vermogen, die natuurlijk afhangt van de grootte van je woning.

 

Vermogen is de hoeveelheid warmte die een CV-ketel kan leveren en wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Maar laat je niet misleiden door het idee dat je een superkrachtige ketel nodig hebt om je hele huis warm te houden. In de praktijk is het namelijk vaak niet het vermogen dat zorgt voor een oncomfortabel huis, maar een slechte inregeling van het systeem. Een goede monteur (spoiler: wij) doet dit direct goed voor je. De meeste ketels hebben een vermogen van 20 kW of hoger, terwijl 10 kW al voldoende is voor veel  woningen.

 

Combiketels, die zowel voor de verwarming als voor warm water zorgen, hebben vaak meer vermogen nodig om snel en veel warm water uit de kraan te leveren. Dus als je graag geniet van een warm bad of een lange douche, zorg er dan voor dat je een ketel kiest met voldoende vermogen.

 

En als je een grote, vrijstaande en slecht geïsoleerde woning hebt, is het slim om te investeren in goede isolatie. Lukt dat niet of moeilijk, vraag dan aan de installateur hoeveel capaciteit je nodig hebt. Hij kan een warmteverliesberekening maken om te bepalen welk vermogen voldoende is voor een comfortabele temperatuur op de koudste dagen.

 

Kijk ook naar de CW-klasse. CW staat voor Comfort Warm Water en geeft aan hoeveel liter warm water per minuut de ketel kan leveren en hoe snel dit water op temperatuur is. Een hogere CW-klasse betekent dat de ketel meer warm water kan leveren en dat het sneller op temperatuur is. Volgens de Consumentenbond:

  • Levert een CW3-ketel minimaal 6 liter heet water van 60°C per minuut. Je kunt een hete douche nemen met minimaal 10 liter per minuut met water van 40°C. En meer bij een lagere temperatuur. Dit is voldoende voor een gewone douche, meestal niet voor een regendouche die 22 liter water per minuut doorlaat.
  • Vult een CW4-ketel een bad van 120 liter binnen 11 minuten met water van 40°C. Heet water van 60°C krijg je met minimaal 7,5 liter per minuut uit de keukenkraan. Dat komt overeen met 12,5 liter van 40°C.
  • Een CW5-ketel levert een vol bad van 150 liter water van 40°C in 10 minuten. Twee waterbesparende douches tegelijk aanzetten, is ook geen probleem. 
  • Een CW6-ketel heeft een ingebouwd waterreservoir en zijn groter en duurder. Ook gebruiken ze meer energie.

 

Klinkt ingewikkeld? Wij zijn hele dagen bezig met CV-installaties. Je kunt ons advies vragen en wij kunnen ook een CV-ketel bestellen. Installeren we ‘m ook. Zo weet je zeker dat je geen gedoe hebt, maar wel een behaaglijk huis hebt.

 

Houd er trouwens rekening mee dat we in Nederland langzaam van het aardgas af gaan. Gelukkig kunnen we je ook adviseren over warmtepompen. Bijkomend voordeel: met een warmtepomp kun je je woning ook koelen. Fijn voor de klamme zomerdagen.