Om meteen maar met de deur in (je warme) huis te vallen: het is NIET verplicht om periodiek onderhoud aan je CV-ketel te laten doen. Toch bestaan er wel regels en wetten die alles met je verwarming te maken hebben. Maar onderhoud is gewoon een goed idee. Je voorkomt dat je in de kou komt te zitten (want dat komt ALTIJD ongelegen) en je bespaart stookkosten omdat je verwarming efficiënter werkt. Even regelen, heb je er zelf geen omkijken meer naar. Lees over CV onderhoud en wat wel en niet verplicht is.

Lees alles over:

Regels over onderhoud en CV-ketels: de gasketelwet

Op 1 april 2023 ging de Gasketelwet in werking (geen grap). De wet bracht belangrijk veranderingen met zich mee voor installatiebedrijven en monteurs die werken aan gasverbrandingstoestellen (zoals een CV). Het doel was om dit soort installaties te verbeteren en het aantal incidenten met koolmonoxide te verminderen. Die incidenten werden namelijk regelmatig veroorzaakt door onkundige monteurs (de zogenaamde ‘beunhazen’).

De Gasketelwet bepaalt dat alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. Deze bedrijven moeten beschikken over een bedrijfscertificaat, terwijl individuele monteurs het certificaat Vakmanschap CO moeten bezitten. Vanaf april mag je alleen nog monteurs met zo’n certificaat inschakelen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Uiteraard heeft KG Onderhoud alle benodigde papieren. Hiervoor hebben we cursussen gevolgd en moeten we onze kennis ook regelmatig bijhouden.

Is onderhoud aan je CV ketel verplicht en hoe werkt het?

Alle werkzaamheden, van onderhoud tot reparaties en installaties, moeten volgens een vast protocol verlopen, vastgelegd in een kwaliteitshandboek.

De monteur volgt dus een vast patroon wanneer hij of zij je CV ketel onderhoud. Dat ligt wettelijk vast en daarvoor is die monteur gecertificeerd. Verplicht.

Wat niet wettelijk verplicht is, is het onderhoud zelf. Je bepaalt zelf óf je dit wilt doen en hoe vaak.

Een CV onderhoudsabonnement kost bij ons maar 105 euro per jaar. Daar hoef je toch niet voor te tobben.

Hoe vaak is onderhoud aan de CV ketel aan te raden?

Ook dat antwoord is simpel: ieder jaar. Voor een hele nieuwe CV kan het weleens om het jaar, maar alles jaarlijks even laten doorspoelen voorkomt gewoon ellende.

Je bent eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Door je CV goed te onderhouden wordt ‘ie efficiënter en bespaar je stroom. Uiteindelijk houd je onder de streep meer over als je kiest voor regelmatig onderhoud.

De voordelen van goed cv onderhoud

  • Besparen op je energierekening

Door regelmatig onderhoud aan je CV-ketel zorg je ervoor dat hij optimaal werkt. Dat betekent niet alleen een warm huis, maar ook flinke besparingen op je energierekening.

  • Veiligheid

Met regelmatig CV-ketel onderhoud verklein je de kans op storingen en mogelijke lekkages van koolmonoxide. Veiligheid voorop!

  • Geen zorgen

Met een CV-ketel onderhoudscontract kom je niet voor verrassingen te staan. Laat je CV-ketel regelmatig checken en voorkom onverwachte problemen. Als je bij ons een onderhoudsabonnement afsluit hoef je niets te doen. We benaderen jou voor een afspraak. Je hebt ook nog eens voorrang bij storingen.

  • Warm blijven douchen

De combiketel levert ook het warme water. Niets zo vervelend als koud douchen in de wintermaanden. Daar helpt jaarlijks CV onderhoud bij. De warmtewisselaar in je CV-ketel is als het hart van het apparaat. Regelmatig onderhoud voorkomt vervuiling van de warmtewisselaar, wat storingen voorkomt.
Sowieso is er minder kans op storingen na onderhoud. De specialist kijkt je apparaat na, loopt alles langs en maakt ‘m schoon. Een soort apk voor je CV.

  • Voorlopig geen nieuwe CV

Een CV ketel gaat vaak met gemak 15 jaar mee. Dat is mooi, want het is best een aanschaf. Met regelmatig onderhoud gaat je CV-ketel langer mee, voorkom je onnodige reparaties, en kun je de aanschaf van een nieuwe ketel langer uitstellen.

Zelf je CV onderhouden?

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Check een paar keer per jaar de waterdruk op de meter in je CV-ketel en vul bij als dat nodig is. Heb je veel drukverlies? Laat dan een monteur ernaar kijken. Is je CV-installatie wat ouder? Ontlucht ‘m dan een paar keer per jaar. Natuurlijk doen wij dat ook. Als je wilt, doen we het voor. En het jaar erna staan we gewoon weer op de stoep. Heb je geen omkijken naar!

Let trouwens wel op: als je zelf je cv wilt aansluiten ben je meestal niet verzekerd!